Hemsidan är under uppbyggnad

Skrivet av Jan-Åke Siljeström

En presentation av Sjöräddningssällskapet.

SSRS, Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne eller populärt kallat Sjöräddningssällskapet, visade upp sina lokala resurser i Hampetorp lördagen 9 juli 2022. Sällskapet bildades 1907 och verksamheten bygger på volontärer. Finansieringen sker genom medlemskap, gåvor, donationer och testamenten. Gåvorna kan komma både från privatpersoner och företag. De kan vara små eller motsvara kostnaden av en ny räddningsbåt. SSRS tar inte emot några bidrag från staten. Framför allt för att de vill vara oberoende.

RS Hjälmaren, Räddningsstation Hjälmaren, grundades 2003 och har 22 frivilliga sjöräddare. Stationen i Hjälmaren ligger på Vinön som finns centralt i sjön. Stationen bevakar hela Hjälmaren, från Hemfjärden i väst och till Östra Hjälmaren, året runt, dygnet runt. SAR, som man ser skrivet på alla enheter, står för Search and Rescue. 

De enheter som visades upp på lördagen var en ombyggd stridsbåt 90 E, Rescue Hjälmaren, med en motor på över 600 hk. Högsta hastighet är cirka 35 knop. 

Dessutom en RIB-båt, Rigid Inflatable Boat som betyder båt med styvt skrov med gummipontoner. Den båten, Rescue 930, är försedd med en Yamaha utombordare på 225 hk.

RS Hjälmaren visade också sin nyaste båt, en Buster LX som är ombyggd med en drivlina från en vattenskoter. En Yamaha VX på 1800cc och 180 hk. Farkosten kallas Rescue Västerfjärden och den går att manövrera som en vattenskoter fram, back och runt, runt på mycket små ytor. RS Hjälmaren uppger att alla farkosterna har en toppfart på 34 knop men Bustern går nog mycket fortare. 

Svävaren fanns också på plats. Rescue Smulle heter den. Uppkallad efter den legendariske båtbyggaren Rune Karlsson, även känd som Smulle. Han var båtbyggare på Skomakarholmen nära Katrinelund. Rune avled den 8 januari 2010, och på dagen tre år

senare fick svävaren hans namn. Rune bildade en minnesfond hos SSRS med namnet Alva och Rune (Smulle) Karlssons minnesfond. Dit skänkte han sin kvarlåtenskap, och han blev lovad att en båt skulle bära hans namn och så blev det.

RS Hjälmaren visade också upp hur taktisk simning går till och de som ville fick prova på att simma i en räddningsdräkt. Även hjärt- och lungräddning  visades upp på en docka. Det kom mycket folk i det fina vädret. Stöd SSRS genom en gåva. De behövs året runt. RS Hjälmarens slogan är ”hoppas att vi slipper ses”.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *