Hemsidan är under uppbyggnad

Text och bild Jan-Åke Siljeström

Söndagen den 23 oktober arrangerade Föreningen Hjälmarens Vänner sin andra vattenvandring. Vi var inbjudna till Hammars säteri. Lantbrukaren Bengt Dalme tog emot oss och informerade om hans perspektiv som markägare och delägare i Hjälmarens och Kvismarens sjösänkningsjordar. Bengt talade också om utmaningarna som finns kring Kvismare kanal. 

Vå åkte till Öby kulle där Bengt berättade en spännande historia som går tillbaka till 1200-talet. På Öby kulle 1275 låg det en befästning eller ett slott där Magnus Ladulås var herre.  Magnus var son till Birger Jarl. Då hette byggnaden på kullen Närboås fäste. Se den gamla svartvita bilden över området.  

På toppen av kullen ser man ut över en rik våtmark med Kvismare kanal. En grävd kanal som går genom området. Det var Nils Gabriel Djurclou som såg till att kanalen byggdes. Han bodde på Sörby säteri nära Norrbyås kyrka. Kanalen grävdes i samband med sänkningen av Hjälmaren som blev klar 1888.  

Bengt Dalme berättade kunnigt om våtmarkerna och Kvismare kanal då vi stod där på Öby kulle. Då vi kom tillbaka till säteriet tog vi en titt på gårdens maskinpark. Bland annat ett egenkonstruerat bandställ med drivning där det går att koppla på till exempel jordfräs eller betesputs som används för underhåll av betesmarker . Vi fick också se en pistmaskin med påkopplad jordfräs.

Därefter bjöds på kaffe med dopp där Bengt berättade vidare om kanalen, säteriet och områdena intill. Mycket intressant och vi var inte klara att åka hemåt förrän skymningen infann sig.

Kategorier: Aktiviteter

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *